Yılda kaç kitap okuyorsunuz? Yoksa sizde kitap okumaya pek fırsat bulamayanlardan mısınız? Belki de kitap fiyatlarından dolayı okumuyorsunuzdur. Bu kötü ihtimalleri geçip ayda ortalama bir kitap okuduğunuzu farz ediyorum.

Yazmak birikim gerektirir..Okuyana birşeyler vermelisiniz. Kafasında soru işaretleri yaratmalısınız.Şaşırtmalısınız.Akılına daha önce gelmemiş şeyler kafasında canlanmalı.. Bunun içinde çok okuyup kendinizi geliştirmeniz gerek.Yoksa yazdıklarınız bir mahalle kahvesindeki sohbetden öteye gitmez.. Bu konuyu önemsiyorum.Zira ortalık bilgi kirliliği kaynıyor.Her konuda araştırmadan,okumadan eldeki  3-5 bilgi kırıntısını yorumlayınca yapılan yorumdan çok laf kalabalığı oluyor…Mumcu nun dediği gibi “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyoruz”.

Özellikle günümüz sosyal medyasında dönen yazıların çoğunun basit bir google lamayla yanlış olduğu görülür.Ama insanlar bu doğru olmayan yazıların altına yorum yapıyor,arkadaşlarıyla paylaşıyor…Böylece yalan bilgi yayılıyor..

Türkiye nin kitapla tanışması Gutenberg in matbayı icadından 200 yıl sonra olmuş.Ondan sonrada uzun bir süre her kitap basılamamış.Saray insanların batıda olup bitenlerden haberdar olmasını istemediği için basılacak kitapları izne tabii tutmuş..Devlet sansürü nedeniye toplum batıdan haberleri ancak oraya gidenlerden yada kulaktan dolma bilgilerle edinebilmiş.

Geri kalmışlığımızı cahilliğimize borçluyuz.Ama şunuda eklemem gerekki her okuyan cahil değildir demek de doğru olmaz.Bir yazı yazmıştım “Sizde o yobazlardan mısınız? ” diye orada kitap okuyan ama hep kendini haklı çıkaracak kitapları okuyan insanların yobazdan farklı olmadığını söylemiştim.Farklı fikirlere açık olmayan insan ne düşünürse düşünsün cahil kalmaya devam eder.

Biraz da doğrudan gözlemlerimden bahsedeyim.Her gün servisle toplam 2 saate yakın yol gidiyorum.Türkiye ortalamasının hayli üzerinde eğitim sevyesindeki yolcular bu boş geçen süreyi genellikle cep telefonlarını karıştırmakla ,müzik dinlemekle yada uyumakla geçiriyor. Halbuki kitap okumak için çok uygun bir zaman…Yolculuk sırasında okuyamama durumu olanlar olabilir tabi ama gittiğim tatillerde şezlong başında saatlerce güneşlenen insanların boş boş yatmaları nasıl açıklanır? .Yabancı turistlerle aramızdaki okuma farkını burada çok net görürsünüz.. 

Okuma alışkanlığı okullarda da kazandırılmıyor.Ailelerde pek üzerinde durmuyor konunun.Halbuki çocuklara  her dönem ya bir roman okutmalı yada bir konuyu araştırmalılar ki Okuma alışkanlığı edinebilsinler.. 

Okumayan,araştırmayan , soru sormayan  bir toplumuz.Haksızmıyım? Değilim tabiki..

Kullanıcı admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.