Gerçekten yok mu bir yaşam koçunuz? Ne ayıp? Olsaydı ne kolaylaşacaktı herşey.

Sanırım önce yaşam koçu ne  yapar onu irdelemek lazım. Bildiğim kadarıyla resmi bir meslek dalı olarak böyle bir meslek yok. Bu işi yapmak için herhangi bir diplomada gerekmiyor. Ama bazı pisikolglar kendilerini yaşam koçu olarak da tanıtabiliyorlar… Yanılıyorsam lütfen düzeltin… Bu işi yapanların benim aklımdaki imajı kişisel problemlerden daha çok hayata dair problemlere çözüm getirdikleri… Yine yanılyorsam düzeltin lütfen.. Mesala eşler arasında olan problemler.. İş hayatındaki ilişkiler, başarılı olma yolları gibi… Yaşam koçluğuna soyunan psikologlar dışında kendilerince hayattaki başarı deneyimlerini insanlara aktaran bir kesim de var.

Tahmin edeceğiniz gibi ben bu yaşam koçluğu olayına bir çeşit düzenbazlık olarak bakıyorum. İnsanların  birine inanma ihtiyacını kötüye kullanmada diyebilirsiniz. Eskilerde çaresi olmayan hastalıkları tedavi ettiğini iddia eden şaklabanlar olurmuş. Bu adamlar şehir şehir dolaşıp hastası olan insanlardan para koparırmış. Yaşam koçları günümüz koşturmacasında çoğu kez boşluğa düşen bireye bir çare olma iddiasıyla kendilerini ortaya atarlar. Denize düşen yılana sarılır misali çokta talep görürler…

Yaşam koçları size kendinize güvenmenizi telkin etmeye çalışıp;  başaramayacağınız hiçbir şeyin olmadığı duygusunu uyandırmaya çabalarlar. Tam bir gaz verme hali… Bu kafayla bir iki seans yada konferanstan sonra kendimi everest den atsam birşey olmaz diyebilirsiniz… Başarı odaklı bir yaşamda bu telkinler size ilaç gibi gelebilir. Tam da aradığınız adamı bulduğunuzu düşünürsünüz. “Kendime güvenmem halinde kimse beni tutamaz .. ” diye atılırsınız ortaya..

Bir başka yönüyle yaşam koçları insan ilişkilerindeki problemlerinizi çözmeyede taliptirler. Size huzur dolu problemsiz bir yaşam vaad ederler. Karı-koca ilişkileri, işyerindeki problemler ana-baba çocuk arasındaki sorunlar hep yaşam koçlarının uzmanlık alanlarına girer. Yapmanız gereken sadece kendinizi onların şefkatli kollarına bırakmaktır. Toplu terapilerde gruba genel reçeteler sunulur.  

Aslında çoğunlukla hiçbir bilimsel tabana dayalı olmayıp kişsel deneyimlerini güzelce paketleyip insanlara çare diye sunmanın ciddi bir konuyu ticarileştirmek amaçlı olduğu için hafife alır yanı olmadığını düşünüyorum. Yaşam koçluğu günümüz insanının toplumsal karmaşasında yaşadığı çıkmazlara yine günümüz insanının zaaflarını kullanarak para kazanmanın kötü bir yoludur. Malesef bu yolu tercih eden piskologlar da var. Zira bir pisikolog için bu yolun maddi getirisi çoğu zaman bir muaynehane açmaktan çok daha fazla olabilir. Ama işin daha acı yanı insanların bu tip sözde kahramanlara inanabilir olmaları. Bu aslında falcıya inanmaktan farksız… Temeli olmayan sözde çözümler size bir süre umut olabilir ama sonrasında daha büyük hüsranla karşılaşılacağı kesin…

Son olarak şunu da söylemeyim ki. Bu durum ülkenin gelişmişliğinden çok kişinin gelişmişliği ile alakalıdır. Bilimsel kafalar her beyinde yeşerebilir. Önemli olan buna inanmaktır…

Kullanıcı admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.